Sunday, February 3, 2013

New For Home: Kitchen Cabinet


As salam dan Hi 

It's been a while. Yes, I know. Fikiran dirasuk beban kerja yang masih boleh dikawal. 
Sama ada berbaloi atau tidak. Rasanya tak berbaloi dah. Tapi kerja je la kan. Demi minat dan uang :) 

Hah, walaupun sibuk, tapi ntah dari mana datang seruan untuk membuat kabinet dapur / kitchen cabinet. Of course, Azreem been busy with all the measurements and also the contractors. Saye? Hanya mendengar dan memberi idea tentang bagaimana rupa bentuk KC saye itu. Maafkan isteri yang hari-hari muka pun dah macam burung hantu tak larat nak tengok all the sketchers. Ok, ada survey beberapa tempat. Comparing prices. Hah, susah bila kite buat sesuatu dengan very limited budget.



Ok so far. Kami dah jumpa contractors yang sesuai. Basically we just having 1 contractor for worktops and cabinet. Niat di hati memang nak pakai table concrete dan upah aje contractor untuk pasang pintu kabinet. Tapi, herm at the moment kami decided dengan 1 contractor aje. Designer sudah pun datang rumah dan amik measurement. Kami dah pun bayar deposit RM500. 

Jadi tadi datang showroom to finalize the design. Ada changes here and there. Hah kami lupa pasal tong gas. Jadi dah lose one storage la kan sebab kena letak tong gas gabak tu. Ngok ngek ngok ngek bebel2 whatsoever, daaaaa, we all confirmed the design and paid another 50%. The balance after work semua siap. 

Ingatkan dah berakhir. Balik rumah Azreem had second thought. Saye cam haaaa whattt? Ok, he did again all the measurement, compared his calculation with the designer. Price with/without concrete tops. Hah, so just text the designer minta hold dulu design before proceed to production. So basically, we will have another discussion with the designer tomorrow. Hah, saye pun dah pening dah kurang fokus. I keje hoke hari ahad nie. Serius penat. 

Anyway, semoga dapat kata putus esok. Again, with very limited budget, kami kena pilih mana yang lebih baik. Ok ini rupa bentuk (insyallah) our KC nanti. 

Design

Kami tak pilih la colour macam nie. We choose black colour for the worktops and white for the cabinet. Jadi kira kontras aje la. Jadi dapat la dapur impian, nak warna putih. We opt for L shape. Mula-mula nak buat U shape, tapi bila kira-kira balik, nampak sempit plak. Ruang kerja sket. Kalau tak nak buat cam ni...

best kan ada island kecik kat situ

Yang nie design with tall unit dan juga ada island kecik tu. Island tu boleh simpan kalau tak nak guna.


Ok la. Bersambung nanti. Hope kami dapat decide betul-betul esok. 


Daaa

Reen 


Jangan lupa klik sini for our new collection of ThePippinCloset





3 comments:

ieza said...

Bestnyeeee ur hubby yg pning2 pikir psl kc, slalu guys nih malas nak study n survey2 sume kasik bini yg buat...haha adeiiii pning nk pilih2 n carik kc dulu. Haha good luck eeee jgn pning2 tau nnt hihu

Xora said...

KC ko hebaaak daripada aku wei.. sila jemput aku dtg rumah lepas siap, kang aku menjemputkan diriku sendiri kalau jemputan tidak kunjung tibaaa

Reen Tart Nenas said...

ieza: hehe lucky me. in fact he was so excited compared to me. maybe time saye nanti bila KC tu dh siap kot. hehehe

xora: ishhh mana ada hebat. spec low sket. tp ok la kan. yg dinanti kunjung tiba. hah unexpected la KC aku nie hah. ofcourse ai buat bbq terus :)