Tuesday, May 29, 2012

Laman ku Nan Indah


Hahaha mood minggu nie happy jer. Hahaha

Hasil sempurna...

nak tiru minta izin yer. hahaha. 

Merujuk kepada post yang ini, saye dan En B berjaya siapkan idea spontan En B tu. Katanya, bangun pagi, tetiba jer terus nak buat. Nak mula cerita dari mana yer. Herm, kite mulakan dari Hari Pertama la, iaitu Sabtu. Sila jangan bosan baca ok :)



Pagi tu pegi Ikea. Tapi nanti kite cerita ok pasal tu.


Mula-mula, kami ke sini. Nursery dekat rumah jer.


Kami beli 3 beg batu putih dan 1 beg batu kelabu. Harga 1 beg adalah RM18. Harga asal RM20, tapi kak wati tu bagi kurang sket. Masa nie taktau lagi berapa banyak batu yang nak digunakan. Jadi beli sket dulu. Alang-alang dah sampai, saye pun beli la 3 pasu bunga (3 untuk RM10), beli pokok daun kesum, dan 2 lagi pokok la (taktau nama apa). Kak wati bagi free pokok pandan tu :) Pastu kami beli skali yang walkaway tu 4. Satu harganya RM10. Pokok2 yang asalnya dalam polibeg, kak wati tu suruh pekerja dia masukkan terus dalam pasu.



4 Beg Batu. 3 pasu bunga. Laman yang belum dibersihkan. 

siap dibersihkan hoke. penat sungguh masa nie. cabut rumput guna tangan & cangkul (baru beli)


Selepas bersihkan tanah tu, kite letak walkaway ini. Susun ikut suka. Pasal masa nie nak test dulu. 


Hasilnya selepas ditabur 3 beg batu putih



.
.
.
.
.
.
.
Penat susun batu batu. 


Huwaaaa. Tak cukup hoke 3 beg! Masa nie batu kelabu tu tak letak lagi. Sebab batu kelabu tu kena letak selepas batu putih dah habis susun.


Apa kami buat? Rancanganya esok pagi2 nak pegi kedai kak wati semula. Tapi bangun2, jer En B ubah fikiran ajak pegi Sg Buloh. Saye??? Pasti lah makk suka dek nonnn. Makkk kan suka pokok... Hehehe berapa plak habis kali ni? Bersambung la yer. Malas plak nak type. Hahaha

Ok la, teaer sket la. Tetiba bajet retiss.

Hasil tangkapan di Sg Buloh (nyesal beli sket, tp duit abes dahhh).

En B yang kanan baju kuning tu yer. Bukan yang kiri. Hahah Hi B! 

Bye uolsss!


14 comments:

ieza said...

Wahhhhh cantiknye your mini garden cewaahhhh... Bole la try2 gak nanti even tanah kat umah saye kcik cenonet jek haha....
P/s tips, rak ikea tu dulu banyak space sebab in between die space banyak... So bole beli hang basket kaler hitam for that rack. So belah atas yg kosong2 tu saye letak mcm2 stuff lain sbb dulu dapo kcik jek hehe... So saye beli 3 bijik n letak rempah2, tin2 mknan n roti2.....1 basket itam tuh rm10 kot, ade jual kat area rack tu gak...sgt useful hihi

Wani said...

alahai..besnya dh ke fasa membina rumah bersama ni<3 x sbr nk balik for good>,<

Xora said...

tiru minta izin, tak pelu letak watermark/ sumber/ komisyen kan? hahha

bunga daisy said...

En B awak baca ke belog awak?? Ade sorang lg yg tertonggeng pakai baju kuning...haha

Reen Tart Nenas said...

ieza: yuppp. sila la buat. sesuai utk kawasan yg kecik. tu la.thanks to u sbb kasik idea. tu yg beli lagi rak tu utk letak kat dapur. baru beli 1 je basket tu. maybe bleh beli lagi lepas nie :)

Reen Tart Nenas said...

wani: sila2. seronok deco meco nie. hehehe bila balik sini? :)

xora: komisyen perlu kalau utk kooo

bungadaisy: mestila. dua2 blog pun die baca :) yg tertonggeng tu makcik kedai.

Adein Kushairi said...

ala, reen neh.. cite la smpi abz.. reen hutang dua cerita di situ.. satu rak ikea, satu lagi laman gojes tuh.. nnt nk tiru la, tp tggu ble balik semanjung dan ade rumah sendiri la. hehe..

nYomeL said...

nak tiru! nak tiru! hahaha..
laman kitorang baru selesai bersihkan semak samun. dalam umah pun masih tunggang langgang. aisehhh.. bila la nk start berkebun niii.. kekeke..

Reen Tart Nenas said...

adein: sabar yer :)

nyomel: sila la! settlekan yg dlm rumah dulu, then fokus laman ok :)

hazlynda kushairi said...

hohohohooooo mmg cantik!!

serious, aku dpt rumah, mmg aku tiru idea ni.

weh, pokok tu cian takde tanah. kbai.

Reen Tart Nenas said...

lynda: itu gambo sebelum dimasukkan tanah! skang terlebih2 tanah pulakkk

hazlynda kushairi said...

kahhkahhh meh le sikit tanah. sini mahal :( lebih 5-10 dr sg buloh :(

♥ balkidz_hunny ♥ said...

nanti aku nak tiru aku kredit kau!

Reen Tart Nenas said...

balkidz: sila lah tiru. hahaha